31 de desembre 2009
L'any del desvergonyiment
24 de desembre 2009
L'endemà
18 de desembre 2009
No ens prendran el somni
11 de desembre 2009
La política i el SÍ
04 de desembre 2009
És al Parlament que volem la dignitat

No discutiré aquí la importància històrica d’aconseguir que la gran majoria de diaris i setmanaris d’aquest país publiquessin, la setmana passada, un editorial conjunt en defensa de l’Estatut i que agosaradament van titular “La dignitat de Catalunya”. Un text de mínims que, amb la que està caient, s’entestava a defensar un Estatut que després de masegat i ribotejat està més mort que viu. Un estatut en qui ningú no creu però que cal brandar al vent com estendard lluent per amagar el fracàs total i definitiu de, precisament, l’Espanya autonomista que pretén reconduir. La unitat, en aquest cas, és l’anècdota, la maniobra.
27 de novembre 2009
Els silencis còmplices
20 de novembre 2009
13D: l’obligació de votar
13 de novembre 2009
De pluja fina, autoodi i nació-pizza
06 de novembre 2009
Més d'un pam de net
30 d’octubre 2009
Por de la unitat
23 d’octubre 2009
13D: Cita amb la història
16 d’octubre 2009
La unitat
09 d’octubre 2009
L'hora de fer el pas
02 d’octubre 2009
Allò que interessa
25 de setembre 2009
A propòsit d'Arenys
18 de setembre 2009
Ahir al carrer, demà al Parlament
10 de setembre 2009
Clandestins

Per als que ja tenim una edat i ens ha tocat viure etapes de la història d’aquest país que crèiem superades, és una sensació angoixant i d’una profunda frustració comprovar que encara hem de lluitar per tenir el dret de poder votar en llibertat. El matís no és balder. La democràcia no consisteix només en la possibilitat del vot. També Franco va organitzar alguna votació amb resultats sorprenents, si més no numèricament parlant. La democràcia ─més enllà d’altres debats que ara no vénen al cas─ es basa en la llibertat d’elecció, en la llibertat d’expressió i en la llibertat d’opinió. Ara resulta que votar el que no interessa al govern espanyol és il·legal. No perquè se’n discuteixi la radicalitat democràtica de la seva convocatòria, ni perquè es qüestioni la llibertat absoluta amb què els ciutadans d’Arenys de Munt se sentiran diumenge. Tot això sembla que és accessori per al poder d’un estat que ens vol eternament vassalls: l’important és que es qüestiona el control absolut que des d’Espanya es vol mantenir sobre el nostre procés d’emancipació nacional. Per això, aquest Estat tan democràtic, modern i d’esquerres, ens envia un candidat de la Falange a defensar les seves tesis davant la jutgessa que ha servit de corretja de transmissió de les ordres de l’espanyolisme més ranci.
El ridícul estrepitós en què s’ha empantanegat Espanya intentant impedir un referèndum del qual no els agrada la pregunta, només és comparable amb l’estupidesa de la majoria dels arguments que tant des d’Espanya com des del col·laboracionisme català s’han esgrimit en les darreres setmanes. Els espanyols, tant els d’allí com els d’aquí, segueixen convençuts que quan Moisès va baixar de la muntanya duia els deu manaments en una mà i la Constitució espanyola a l’altra.
Que el nostre procés d’alliberament nacional desborda la Constitució espanyola és evident. Que haurem de transgredir la legislació espanyola, també. I quin problema hi ha? Ningú no ha deixat de ser esclau amb les lleis de l’amo. La qüestió és senzillament de justícia històrica i de fins a quin punt els catalans brandarem prou autoestima com per a dur el procés fins al final amb el cap ben alt i la dignitat per bandera.
Ara ens volen impedir que votem. Només que sigui per fermesa democràtica hem de cridar ben fort, com fa la campanya, “vull votar”. Ja no és important el resultat en sí mateix, hem de sortir a votar a cada poble d’aquest país. Demostrar-los que tot i que ens vulguin imposar les lleis, no ens podran prendre mai la dignitat de poble.
Tenim davant nostre una oportunitat única per començar a dibuixar un futur de fermesa nacional i de radicalitat democràtica. Tant la societat civil com, sobretot, les forces polítiques que tant semblen escarrassar-se per superar el desencís ciutadà, han d’afrontar aquest repte amb l’enteresa de saber-se defensors de la voluntat popular.
04 de setembre 2009
Tornem a caminar

L’estiu del 1976, tot just mort el dictador, va recórrer el nostre país la Marxa de la Llibertat. Fou una iniciativa del moviment democràtic que reclamava la llibertat tan de temps segrestada. L’aleshores encara ministre espanyol de l’interior, l’incombustible Fraga, va prohibir-la i envià les forces armades per reprimir-la. L’Assemblea Democràtica no es féu enrere: “Reafirmem que els objectius de la Marxa són relacionats amb l'autodeterminació del Països Catalans i l'amnistia. (...) No creiem necessari desconvocar la Marxa de la Llibertat perquè considerem que és un dret inalienable dels pobles (...) d'ésser protagonistes de la conquesta i gaudiment dels seus drets nacionals i democràtics.” Després vingué la transició, la “democràcia” i allò que, amb clarividència, en Xirinacs batejà com “la traïció dels líders”. El poder féu oblidar els Països Catalans i els càrrecs l’autodeterminació.
Han passat més de trenta anys i l’esperit de la Marxa de la Llibertat segueix tan viu com abans. Hem avançat, però nacionalment som en érem. La nació catalana segueix reclamant, amb paciència però amb insistència, el seu dret irrenunciable a la llibertat.
Dijous Vilafranca viurà la 7ª Marxa de Torxes, una marxa de torxes que enguany s’ha fet nacional, amb una clara proposta de futur per al nostre poble: l’emancipació nacional, la independència. És cada vegada més clar que no hi ha altra possibilitat de futur per al nostre poble que, com les altres nacions, ser l’únic dipositari del seu propi destí. Cada vegada hi ha més gent, de tota mena i condició, convençuda que l’autonomisme és mort, que la via d’entendre’ns amb Espanya és un camí que només pot dur a la nostra dissolució en una Espanya que no vol renunciar al “derecho de conquista”. És cada dia més evident que la nostra recuperació nacional, però també cultural i econòmica, passa per deixar de ser l’ase dels cops de qui ens escanya, de qui impedeix que ens refem en el nostre orgull de nació capdavantera. Cada cop més catalans entenen que la construcció d’uns Països Catalans lliures, socialment justos i econòmicament viables passa inequívocament per desempallegar-nos de la feixuga càrrega de l’esclavitud que fa més de 300 anys que ens atenalla.
I malgrat tot, heus aquí que encara hem de sortir de nou al carrer per reclamar l’evidència, per exigir de nou a les nostres forces polítiques la fermesa i la dignitat nacional que van guardar-se al calaix aquell 1976.
28 d’agost 2009
De constitucions i anarquies

És cada dia més evident que, finalment, els ciutadans d’aquest país ens haurem, una hora o altra, de definir en l’eix nacional. I també és clar que les opcions a triar en aquest eix són cada dia més diàfanes: o unionista o sobiranista. Ho vèiem clarament en aquestes mateixes pàgines la setmana passada. Frec a frec compartien plana, d’una banda l’argumentada demostració de la impossibilitat d’arribar a cap acord amb Espanya, i de l’altra la típica amenaça de l’unionisme: independència equival a anarquia.
Els unionistes, que s’han quedat sense arguments que ens engresquin a mantenir-nos en un estat que ens maltracta, acostumen darrerament a apel·lar a la legalitat –la seva, és clar–, a la Constitución i a l’Estatut. Tot en un va intent de fer-nos caure en la trampa de creure’ns subsidiaris del poder espanyol. És evident que cal provar de fer les coses atenint-se a la legalitat, a les regles del joc, sense estirabots innecessaris. Però quan la legalitat és precisament la corda que et manté lligat, quan les lleis són fetes no per donar cabuda a la justícia sinó per perpetuar un status quo que fa 300 anys que ens sotmet, aleshores, amics, certes legalitats són una nosa que la justícia ha de superar.
Espanya, reconeguem-ho, no té cap intenció de facilitar la llibertat dels pobles que té sotmesos. Fatxenda i pagada d’ella mateixa, torna a caminar amb força cap a l’únic model d’estat que és capaç de concebre. La transició va ser un moment de feblesa que no vam saber aprofitar. Potser ja hem fet tard. Un cop apamada la nostra força real, la nostra incapacitat de marxar units, Espanya torna a respirar tranquil·la i, sabent-nos mesells, a fotre’s dels nostres greuges. Al cap i a la fi, ¿no vam ser els catalans que després de sortir massivament al carrer, vam votar-los més que mai?.
Hem de superar la por, la submissió mental a la lògica espanyola. Hem de començar a caminar, amb pas ferm, el nostre propi camí deixant de banda el que diguin Tribunals i Constitucions. Ha de ser el nostre, el pas. Ha de ser el nostre, el camí. No podem deixar-nos intimidar per qui ens vol espanyols sense argumentar què en traiem de ser-ho. Hauríem de reflexionar per quina estranya raó tants catalans suporten la humiliació, l’espoli i el menyspreu sense ni tan sols plantejar-se trencar les cadenes. És tan fàcil la llibertat, si volem! És tan curt el camí, si gosem!
La legalitat que nosaltres hem de cercar, és la legalitat internacional. El dret a l’autodeterminació és un dret reconegut per Nacions Unides. Només ens demanen guanyar un referèndum. Un desafiament que aquí sembla que cap partit està disposat a entomar. Pagats de sí mateixos, els nostres partits malviuen de les engrunes del poder espanyol, incapaços de pensar més enllà, de creure fermament en una nació forta, lliure, valenta i solidària.
21 d’agost 2009
Cua de palla

El regidor del PSC a l’ajuntament de Vilafranca, Ramon Zaballa, responia la setmana passada, digitalment, les meves Molles on valorava els cent dies de govern de CiU. Ho feia manipulant els mots per tal de dur l’aigua al molí que interessa, que ara no sembla altre que el de crispar l’ajuntament. Deu ser per això que no esmentava ni el meu nom ni el text que responia, no fos cas que algú és rellegís l’original i s’adonés de la tergiversació.
Ramon Zaballa és un d’aquells polítics del PSC de la vella escola. D’aquell PSC que, sense immutar-se, un dia ens encartellaven Vilafranca amb “OTAN, d’entrada NO” i l’endemà ens en demanaven el SÍ al referèndum. Per això ja no ens va estranyar de veure’l al darrer ple, amb oratòria apamada, declarant que el PSC sempre havia defensat la Vegueria Penedès. Difícilment ara ens poden voler donar lliçons de coherència. La desafecció ciutadana comença amb el cinisme polític.
Diu el Sr. Zaballa que desqualifico els treballadors de l’ajuntament, que demano depuracions. Sap perfectament que això no és cert. El respecte que em mereixen els funcionaris de l’ajuntament no treu que estigui convençut que hi ha càrrecs que exerceixen una certa direcció ideològica en l’acció política del seu departament. No s’entendria d’altra manera. Són, de fet, càrrecs de confiança encara que l’habilitat del PSC els hagi entrat a l’ajuntament per la via funcionarial. Fins i tot no crec que hagi estat per mala fe, sinó pel convenciment íntim que mai no deixarien la casa gran.
Com que no sóc polític no em cal “fer veure” res, per això estic convençut que els governs necessiten aquests càrrecs polítics que ajuden a transmetre precisament les polítiques de l’equip de govern a tota l’estructura de la institució. On és el problema? Cal acceptar-ho i entendre que quan canvia el govern, aquests càrrecs polítics també haurien de canviar.
Quant a l’interventor, sap el Sr. Zaballa que no va “intentar posar una mica de llum” sinó que va repetir els arguments de Maria Batet. Arguments tramposos, si no voleu demagògics, perquè la valoració econòmica es feia sobre 12 mesos, mentre que la mesura proposada només havia de tenir un efecte de 2 o 3 mesos. Això sí que ho va veure tothom. I no és el primer cop que succeeix. D’això se’n diu joc polític.
Finalment m’acusa de voler una direcció política a TVV tot fent una defensa abrandada de la independència dels mitjans de comunicació públics. Fa gràcia sentir això en boca del PSC després de depurar fins al darrer racó Catalunya Ràdio i TV3 per treure’n la “crosta nacionalista”. No siguem hipòcrites: no hi ha ni un vilafranquí que no tingui clar qui té el control polític de TVV. No sóc jo qui el demana, sinó qui el denuncia. I això no té res a veure amb els professionals que hi ha.
Dels treballadors de l’ajuntament, com tothom a Vilafranca, n’hi deu haver de contents i de disgustats amb el canvi de govern, però segueixen fent la seva feina diària sense necessitat que, des del PSC, es provi de crear tensions manipulant un senzill article d’opinió.